Göteborgare

Hör några röster från Göteborgare som uttalar sig angående diskussionerna om Heden:

claes

Lite förenklat kan vardagen delas in i i tre delar, arbete, sömn och fritid. Under arbetstid men kanske framförallt på fritiden behöver vi människor ha tillgång till mötesplatser. En stad behöver därför kunna erbjuda såväl sina invånare som sina besökare attraktiva mötesplatser. Det kan vara restauranger, cafeer, kulturanläggningar och inte minst öppna grönytor där människor kan träffas och umgås. Trädgårdsföreningen, Heden och Slottsskogen är goda exempel på detta i Göteborg. Heden behöver få en mjukare, grönare, vackrare och mer inbjudande inramning med större och mer välskötta gräsytor, fler bänkar och uteserveringar i kombination med ett stort och flexibelt evenemangsområde som kan användas för aktiviteter av alla de slag. Bygger Göteborg, i likhet med många andra städer, parkeringsytor under mark kan det öppna möjligheter att bygga en del bostäder längst Storgatan och/eller Engelbrektsgatan som ramar in Heden på ett bra sätt. Så utveckla gärna Heden men gör det med varsam hand. Bygger vi igen Heden går det inte att vrida tillbaka klockan. Och vad blir då nästa steg? Ska vi bygga i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen också?

Claes Bjerkne, vd Göteborg & Co under 20 år, driver sedan 2009 Bjerkne & Co


hjorne

För egen del lutar jag emellertid åt tanken att inte bebygga Heden annat än marginellt. Världen är full av ”förtätade” städer. Få har tillgång till en öppen ”möjlighetsyta” i centrum så som Göteborg har med sitt Heden. Men självklart måste Heden rensas, förskönas och förädlas. Bilarna måste ner under jord. Ett stort modernt parkeringsgarage skulle gagna staden som helhet…// Heden är till för göteborgarnas vardag men ger också enorma möjligheter till spektakulära evenemang och fester. Skräcken för tomrum får inte driva oss till kortsiktiga byggbeslut – för väl man har byggt är det oåterkalleligt! Nyttja och utveckla Heden kreativt men bygg bostäder på de enorma ytor Göteborg har till sitt förfogande i till exempel Frihamnen.

Peter Hjörne, Göteborgs-Posten


Det vore rent dumt att röra Heden för mycket. Fräscha gärna upp och gör allt ännu bättre, men bygg inte en massa bostäder där som förstör området. Platsen är unik med sitt centrala läge, sin historia och sin koppling till idrotten i Göteborg. Heden är en naturlig mötesplats, en plats att stanna till på för en stunds avkoppling.

Ralf Edström, fotbollslegendar, f d expertkommentator


Dagens Heden är ju väldigt fult och det behövs verkligen ett ansiktslyft, området måste bli lummigare och mer som en park. Men naturligtvis ska vi inte slå undan benen för fotbollen och de stora cuperna som huserar där. Gärna några nya vackra byggnader, men i så fall på bekostnad av p-platser och de baracker som står där i dag. Men i övrigt måste Heden få fortsätta vara den oas för alla göteborgare, som idag fast ännu bättre.

Viveca Lärn, författare


Om någon skulle föreslå att bygga höghus i Hyde Park eller Central Park vore det politiskt självmord. Jag förstår inte varför vi skulle vilja ha bebyggelse på Heden, men det är väl kommersiella krafter som stöter på i kulisserna. Alla öppna ytor är viktiga för att ge en stad karaktär, vi behöver platser som inte är gator och asfalt, platser där vi kan hämta kraft.

Torbjörn Nilsson, IFK-ikon, författare, föreläsare


För mig är ju Heden helig mark, det var här jag kollade in pappa när han lirade i Korpen. Det bästa och ända alternativet för Hedens framtid vore att göra området grönare, som ett Hyde Park. Växtlighet runt om, men ändå med dagens möjligheter kvar. Att bygga höghus på Heden tror jag inte alls på. Och om vi skulle bli av med Gothia Cup och Partille Cup vore det rent förödande för Göteborg.

Lasse Kronér, programledare


Ger man sig på Heden ger man sig på själva hjärtat av Göteborg, vi talar om helig mark! Alla krafter som arbetar för att bevara Heden och verksamheten där backar jag upp till hundra procent. Varenda eftermiddag och kväll man går förbi där är det ju full aktivitet. Vart ska alla ta vägen om Heden försvinner?

Glenn Hysén, fotbollslegendar


För mig är Partille Cup den stora associationen med Heden. Så kul jag haft med handbollen där många gånger. Men jag har också varit tränare för ett pojklag som spelat Gothia och stämning under cuperna är oslagbar, vi snackar om själva hjärtat för evenemang som oerhört viktiga för Göteborg. Heden är unikt och jag ser gärna att fler spännande saker händer där. Men pillar man för mycket på utrymmena där skadar det Göteborg mer än vi kanske förstår.

Adda Walther, handbollsprofil i BK Heid


Jag vill ju absolut inte att Heden ska bebyggas. Men däremot tycker jag inte att platsen i dag är den oas som många vill ha det till. Jag kan tänka mig att bygga bort parkeringarna och göra området mycket grönare och vackrare. Heden borde kunna bli en plats där man kan söka avkoppling. Sedan är det väl självklart att ytorna ska räcka till för Gothia och Partille Cup, men också för andra event och kanske konserter som inte når upp till Ullevi-nivå.

Jan Rippe, nöjesprofil från Galenskaparna/After Shave


Där har jag ju spelat hur många underbara matcher som helst i Partille Cup genom åren. Än i dag tycker jag att det är det mysigaste på hela sommaren att gå omkring på Heden under cupen och bara mysa och trivas. Heden lever ju upp med evenemangen som är där. Sedan vore det ju roligt förstås om man kunde fräscha upp området så man fick ut ännu mer av det. Men bygga hus? Nej, det kan de göra någon annanstans.

Isabella Gulldén, världsstjärna i handboll


Det vore totalt vansinne att göra för stora ingrepp i Heden och allt som Heden står för. Det är direkt okänsligt att ens komma med sådana förslag, visar på en brist på förståelse. Därmed inte sagt att man inte bör utveckla och förädla området. Men att rasera en unik plats, en plats med en sådan historia är att begå ett övergrepp på Göteborgs själ. Den som fattar ett sådant beslut kommer att ånga sig, men då kan det redan vara för sent..

Ingvar Oldsberg, programledare


Här ska f-n inte byggas några höghus. Heden är en unik plats som inbjuder till så mycket. Utöver det självklara att Korpen, det vanliga seriespelet, Partille och Gothia Cup ska kunna ha sin verksamhet här, är ju Heden också en plats som skapar spontanidrott mitt i staden på ett sätt man inte finner i andra stora städer. Pigga upp, snygga till, men behåll Heden med den inriktning platsen har i dag.

Johanna Almgren, fotbollstränare f d landslagsstjärna